Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na návštěvě u Pavla Vajse

V pátek 23.července 2010 jsme se s kamarádem Jirkou Jadrníčkem zastavili na návštěvu u naeho kamaráda Pavla Vajse ve Střednici u Mělníku. Pavel je chovatelem českých rejdičů, brněnských voláčů, pražských krátkozobých rejdičů, ale také staroněmeckých racků, slovenských vysokoletců, pražských středozobých rejdičů a varšavských motýlů.Jak se dá vytušit  z výše udedeného , Pavel je milovníkem všech holubů, kteří létají. Holubi z jeho chovu jsou volně puštěni s tím, že průběžně střídá jednotlivá oddělení. Jak konstatoval bohužel v zimě musí létání redukovat, protože dravci jsou schopni ulovit i několik holubů denně. jeho holubi překupují zdravím, všude je čisto a útulno. Jelikož jsme přijeli k večeru, využili jsme této příležitosti k diskusi venku u holubníku.

     Poté jsme se přesunuli dovnitř a naše společná diskuse o holubech, radostech a bolestech českého holubářství pokračovala až do pozdních nočních hodin.Na pořad dne přišla i diskuse o naší výstavě v Klimkovicích, která se uskuteční ve dnech 10 a 11. září na kterou se náš kamarád i s manželkou vydá již potřetí za sebou. I já se už těším na páteční přednášku o holubech národních plemen, vzácných barevných a kresebných rázů. Myslím, že se nemýlím, když řeknu, že diskuse a náásledné posezení se protáhne do hodně pozdních nočních hodin.

     Pavlovi , který přislíbil pomoc v chovu Slezského barevnohlávka jsme přivezli první čtyři modré chovné páry po zesnulém Ladislavu Vańkovi, který modré  barevnohlávky choval od svého raného dětsatví skoro 60 let. Vím, že klub chovatelů slezských plemen tak získal nového zdatného pomocníka, který se s plnou vervou pustí do záchrany v této chvíli nejvzácnějšího barevného rázu a to modrého barevnohlávka.